ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις >> ανακοινώσεις

Αναρτήθηκε από Tony Morphis (tony) στις 21/01/2016

Μερικές παρατηρήσεις ως προς την Γενική Συνέλευση

 

Γεια σας κ. Ιούλιε,

Μερικές παρατηρήσεις μας..

Επειδή υπήρξα δικηγόρος και μάλιστα ασχολήθηκα αρκετά με το Σωματειακό - Αθλητικό Δίκαιο...
Η πρόσκληση που έλαβε ταχυδρομικά ο Σύνδεσμός μας εκ πρώτης όψεως (γιατί μου την διάβασε τηλεφωνικά ο αδελφός μου) δεν "πάσχει", καθόσον αναφέρει τόπο και χρόνο συζητητέα θέματα ημερήσιας διάταξης, πρόβλεψη για περίπτωση μη απαρτίας και κατάσταση με τα έχοντα δικαίωμα ψήφου μέλη.

Η διαδικασία τροποποίησης του καταστατικού, δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνεται αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι λίγο πιο περίπλοκη. Εφόσον το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας δεν το περιέλαβε στα θέματα, πράγματι τα 2/5 των εχόντων δικαίωμα ψήφου Σωματεία , μπορούν να ζητήσουν από το Δ.Σ. σύγκληση Γενικής Συνέλευσης με θέμα την τροποποίηση του καταστατικού ή και οποιοδήποτε άλλο θέμα. Αν, όμως, το Δ.Σ. αγνοήσει την αίτηση, τότε η διαδικασία γίνεται κατά τι πιο δύσκολη , διότι θα πρέπει να λάβουν τα αιτούντα Σωματεία εντολή και εξουσιοδότηση Δικαστική για να συγκαλέσουν από μόνα τους την εν λόγω Γ.Σ. Στο ακροατήριο θα πρέπει να παρουσιάσουν αποσπάσματα απόφασης του Δ.Σ. κάθε συνδέσμου, ότι πράγματι αποφάσισε την αίτηση αυτή. Όταν επιτευχθεί σύγκληση Γενικής Συνέλευσης τότε για να υπάρξει απόφαση τροποποίησης καταστατικού απαιτείται η παρουσία του μισού συν ένα των εχόντων δικαίωμα ψήφου μελών και πλειοψηφία 3/4 των παρόντων. (Αυτά προβλέπονται στον Αστικό Κώδικα ,ο οποίος υπερισχύει σε περίπτωση που το καταστατικό προβλέπει ίσως μικρότερη πλειοψηφία)

Ως προς την ουσία:

Το άρθρο του καταστατικού που ορίζει ότι "Πρόεδρος , Γ. Γραμματέας και Ταμίας , πρέπει να είναι κάτοικοι τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης" είναι "απομεινάρι" του Ν. 75/1975 , ο οποίος αντικαταστάθηκε με τον Ν. 2725/1999 και φυσικά τέτοιος περιορισμός δεν ισχύει. Είναι πράγματι απορίας άξιο πως έμεινε μία τέτοια διάταξη στο καταστατικό. Επίσης, με τον 2725/1999 καταργήθηκε και η υποχρεωτική έδρα της Ομοσπονδίας στην Αθήνα.

Αν πούμε ότι η Ο.Ε.Β.Α.Σ πρέπει να ακολουθεί τον Αθλητικό Νόμο, αμφίβολη και η διάταξη που δίνει δικαίωμα ψήφου σε Συνδέσμους με 3 αθλητές . Ο αθλητικός Νόμος ορίζει το δικαίωμα ψήφου στους 10 τουλάχιστον αθλητές την προηγούμενη χρονιά . Μπορούν να θεσπιστούν αυστηρότερες προϋποθέσεις όχι όμως ελαστικότερες.

Μέλος Σωματείου, όμως, μπορεί να είναι οποιοσδήποτε ανεξάρτητα από την κατοικία του σε σχέση με την έδρα του Σωματείου. Και εκπρόσωπος Σωματείου σε υπερκείμενες Ενώσεις , Ομοσπονδίες , μπορεί να είναι μόνο μέλος του Σωματείου.

Συμφωνούμε με την ανάγκη να προσαρμοστούν οι προσπάθειες στα οριζόντια άλματα και τις ρίψεις , σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. Καθώς και με την διεξαγωγή των υπόλοιπων αγωνισμάτων στο πρόγραμμα των αγώνων (βάδην , 10000 , εμπόδια κλπ) καθώς και την ενδεχόμενη διεξαγωγή Πρωταθλήματος συνθέτων ακόμη και σε διαφορετική ημερομηνία και τόπο.

Διαφωνούμε με την εφαρμογή των "ορίων βράβευσης" , η οποία προτείνεται μεν καλόπιστα ως μέσο βελτίωσης του επιπέδου των αγώνων, πλην όμως , εκτιμούμε ότι θα οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα και θα συρρικνώσει τις ήδη συμμετοχές ,που σε ορισμένα αγωνίσματα δεν είναι και πολλές. Εξάλλου παράδειγμα των ολοένα και αυξανόμενων αγώνων δρόμου όπου οι διοργανωτές βραβεύουν όλους όσους τερματίσουν και έχουν αυξανόμενη συμμετοχή, δείχνει ότι το να έχει ο αθλούμενος κάποιου είδους βράβευση / ανάμνηση από την συμμετοχή του στον αγώνα, παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην απόφασή του να συμμετάσχει.

Αν οι προτάσεις μας αυτές συνεπάγονται την ανάγκη κάποιου λογικού παραβόλου συμμετοχής , ώστε να καλύπτονται βασικά έξοδα , εννοείται ότι είμαστε θετικοί.

Θα επικοινωνήσουμε, όμως και τηλεφωνικά ενόψει όλων αυτών.

Τελευταία Αλλαγή: 21/01/2016
Πίσω

Click HERE to go to the main page